Mulțumim Mădălin Mămuleanu pentru traducere! Click here for English.


Foarte multe aplicații COVID-19 sunt dezvoltate într-un ritm alert în toată lumea pentru a ajuta societățile să atenueze amenințările economice și epidemice cu care se confruntă.

Este extrem de important ca soluțiile tehnice construite în această perioadă să respecte reglementările privind confidențialitatea datelor și să nu creeze context pentru exploatări viitoare. Confidențialitatea datelor ar putea fi trecută cu vederea, deoarece cunoștințele dezvoltării aplicațiilor sunt relativ comune, expertiza în confidențialitatea datelor nu este.

Confidențialitatea este esențială pentru maximizarea eficacității acestor aplicații - de exemplu, aplicațiile care urmăresc contactele pacienților trebuie să ajungă la o masă critică de utilizatori pentru a fi cu adevărat eficiente. Confidențialitatea nu reprezintă doar un drept uman, ea este, de asemenea, crucială în maximizarea încrederii - și, prin urmare, a conformității - în aceste aplicații COVID-19.

OpenMined este o comunitate cu peste 7300 ingineri, cercetători, autori și programatori al cărei scop este să faciliteze intrarea în tehnologiile AI (cu respectarea confidențialității) prin proiecte open-source și educație gratuită.

Oferind expertiza noastră, proiectele noastre open source, materialele educaționale și infrastructura organizațională, putem permite dezvoltatorilor de aplicații COVID-19 din întreaga lume să maximizeze eficiența aplicațiilor lor, protejând în același timp confidențialitatea datelor.


În ultimele săptămâni, am observat create rapid aplicații mobile și web alături de infrastructură de date pentru monitorizarea și încetinirea răspândirii COVID-19 în întreaga lume. Obiectivul comun este de a reduce răspândirea bolii și de a reduce simultan impactul economic al acesteia. Aplicațiile de urmărire a locației au expus îngrijorări majore că aceste soluții dezvoltate rapid vor eroda permanent confidențialitatea unui număr mare din populația lumii.

Este evident că măsurile necesare pentru controlul daunelor provocate de COVID-19 vor fi continue și pe termen lung. Este extrem de important ca soluțiile tehnice construite rapid în această perioadă să respecte reglementările privind confidențialitatea datelor și să nu creeze context pentru exploatări viitoare.

Ca răspuns la această necesitate, OpenMined oferă cod open source și educație gratuită pentru a ajuta comunitatea tehnologică pe durata răspunsului său la pandemia COVID-19.

În timp ce mulți dezvoltatori sunt capabili să creeze aplicații scalabile, bazate pe locație, utile pentru monitorizarea și atenuarea răspândirii COVID-19, cunoștințele necesare pentru a face acest lucru într-un mod de conservare a vieții private sunt limitate.

OpenMined furnizează expertiză, cod open-source, materialele educaționale și infrastructura logistică, astfel încât să putem permite dezvoltatorilor de aplicații COVID-19 să maximizeze eficiența aplicațiilor lor, protejând în același timp confidențialitatea datelor.

Concret, OpenMined își propune:

  • Să ofere cod gratuit, open-source, pentru implementarea tehnicilor necesare de conservare a vieții private. Pentru a satisface cât mai multe cerințe, baza de cod include atât componente individuale, cât și aplicații de tipul white-label.
  • Să ofere educație pentru toți dezvoltatorii de aplicații și personalul responsabil pentru verificarea aplicațiilor în numele jurisdicției lor locale cu privire la modul în care aceste aplicații ar trebui să protejeze datele cetățenilor și informațiile private pe care le conțin.

Avem nevoie de aceste aplicații urgent. De ce ne-ar păsa de confidențialitate acum ?

Dincolo de protejarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului, există două motive critice pentru care dezvoltatorii de aplicații COVID-19 trebuie să se preocupe de confidențialitate acum:

Primul și cel mai important motiv este acela că respectarea confidențialității datelor va fi una dintre principalele provocări pentru implementarea cu succes a acestor aplicații în democrații. Spre exemplu: aplicațiile care urmăresc contactul pacienților trebuie să ajungă la o masă critică de utilizatori pentru a fi cu adevărat eficiente. Am văzut succesul acestor tipuri de aplicații în alte țări cu structuri politice diferite, dar trebuie să reținem că atitudinea față de guvern și de confidențialitate variază între națiuni. Garanțiile privind gestionarea datelor, cum ar fi „această aplicație nu vă încărca niciodată datele în cloud”, ajută la insuflarea unui grad mai mare de încredere din partea persoanelor fizice. Sistemele care protejează confidențialitatea datelor sunt sisteme eficiente.

Următoarea este o provocare mai imediată: dacă confidențialitatea nu este menținută și o cantitate mare de date cu caracter personal sunt puse într-o singură locație publică prin infrastructură construită într-un timp scurt, aceasta creează ceea ce experții în securitate numesc „honey pot” - un set de date masiv perfect pentru exploatare. Este important să menționăm că nu există un software perfect securizat, în special atunci când este construit și implementat într-un termen rapid (cum ar fi în timpul unei pandemii). Astfel, este mai sigur să agregăm mai puține date cu caracter personal - mai ales atunci când încercăm să prototipăm rapid aplicațiile care vor fi implementate unui număr imens de oameni.

În plus, deoarece aceasta este o pandemie globală, sute de organizații, țări și state independente vor implementa și aproba propria versiune de aplicații pentru COVID-19. Acesta este un lucru bun - diversitatea aplicațiilor va îmbunătăți securitatea prin diversificarea riscurilor și reducerea recompenselor pe care le are un atacator pentru un sistem compromis. Prin aplicarea tehnologiilor de protejare a confidențialității datelor în aceste aplicații, putem păstra beneficiile centralizării și agregării datelor, asigurând în același timp securitatea informațiilor și respectând libertățile individuale.

În prezent dezvolt o aplicație COVID-19. Ce îmi va oferi OpenMined ?

Majoritatea aplicațiilor COVID-19 în dezvoltare utilizează 3 tipuri de surse de date. Locația absolută (coordonatele GPS), locația relativă (cine a fost în preajmă) și verificarea dacă persoanele sunt membre ale unui grup specific - acel grup poate să fie vârsta sau alte date medicale (testări, vaccinări etc.).

Ce ne propunem noi la OpenMined:

  • Să demonstrăm varietatea de domenii din care pot fi obținute aceste date și să oferim infrastructura pentru ca dezvoltatorii să poată obține aceste date cu acordul corespunzător, astfel încât aplicațiile să poată fi cât mai eficiente și să câștige încrederea utilizatorilor.
  • Să arătăm cum dezvoltatorii pot folosi aceste 3 tipuri de date pentru a-și dezvolta aplicațiile într-un mod care să păstreze confidențialitatea utilizatorilor lor. Din nou, acest lucru este crucial pentru a maximiza încrederea în aplicație, ceea ce este foarte important pentru eficacitatea acestor aplicații. Prin urmare, acest lucru asigură că aplicația este simultan cea mai eficientă aplicație posibilă, fiind în același timp cea mai eficientă aplicație care păstrează confidențialitatea datelor.

În plus, prin furnizarea codului nostru open-source, îi ajutăm pe dezvoltatori în două moduri:

  • Dezvoltatorii pot să integreze cu ușurință tehnicile de protejare a confidențialității în aplicațiile lor - care anterior nu ar fi fost la îndemână sau consumatoare de timp pentru non experți.
  • În plus, dezvoltatorii au acces la codul sursă al componentelor și al aplicațiilor. Acest lucru le permite să adapteze codul pentru a respecta standardele medicale, legale și de securitate, așa cum solicită organizația, țara și statul lor. Dezvoltatorii nu vor fi blocați. Furnizând atât componente individuale cât și aplicații complete de tipul white-label echipelor și organizațiilor care își construiesc propriile soluții tehnologice, le putem oferi putere să implementeze tehnicile necesare de conservare a vieții private, care în mod normal nu ar fi fost la îndemână.

Dorim să subliniem că, nu este obiectivul OpenMined să construiască unica aplicație și unica infrastructură. În schimb, obiectivul nostru este să eliminăm bariera, astfel încât toți dezvoltatorii de aplicații din întreaga lume să fie împuterniciți cu cunoștințele și instrumentele potrivite astfel încât să dezvolte rapid dar și să fie cât mai eficient la atenuarea daunele cauzate de boală și impactul economic.

Grozav! Unde încep ?

Pentru dezvoltatori:

Repository Github:

Pentru funcționarii guvernamentali care aprobă / resping aplicațiile:

  • Dacă aveți întrebări despre o aplicație pe care o aprobați sau aveți întrebări despre confidențialitate în aplicațiile COVID-19, întrebați-ne în Covid-19 Technical Collaboration Channel sau prin e-mail la: covid@openmined.org

Pentru experții în confidențialitate și securitate care doresc să ajute:

Pentru sponsori:

Este necesar să ne mișcăm rapid.

Dacă timpul nu ar fi un element important, OpenMined ar fi deja într-o poziție excelentă pentru a oferi aceste servicii publicului larg, folosind comunitatea noastră voluntară extinsă. OpenMined este o comunitate cu peste 7300 ingineri, cercetători, autori și programatori al cărei scop este să faciliteze intrarea în tehnologiile AI (cu respectarea confidențialității) prin proiecte open-source și educație gratuită. În prezent avem 8 echipe de dezvoltare, 6 echipe pentru managementul comunității și 2 echipe de cercetare cu peste 100 de oameni care se întâlnesc în fiecare săptămână.

Cu toate acestea, marea majoritate a inginerilor noștri sunt voluntari care lucrează ore limitate la proiectele lor. Chiar și în rândul acestor voluntari, mulți se confruntă cu modificări semnificative în propriile vieți personale și profesionale (pierderea locului de muncă, sarcini suplimentare în familie etc.). O parte din cei care doresc să ajute nu pot din motivele precizate mai sus, iar cei care pot sunt disponibili într-un timp limitat.

În plus, nimeni nu știe când va înceta actuala pandemie. Predicțiile pentru un vaccin disponibil public variază între 18 și 21 de luni. Previziunile cu privire la momentul în care societatea va reveni la normal sunt și mai periculoase. Considerăm că un efort de dezvoltare și educație de 6 luni pus în funcțiune rapid ar putea avea un impact profund asupra datelor covidului și a infrastructurii de aplicații de pe glob.

Cerința noastră este capacitatea de a transfera comunitățile noastre de dezvoltare și educație la normă întreagă sau parțială de muncă pentru o perioadă lungă de timp (6 luni). Oferind stabilitate în viața membrilor noștri, aceștia se pot concentra pe livrarea resurselor de cod și a materialului educațional (pentru modul de utilizare a resurselor) în cel mai rapid mod posibil.

Dacă nu aveți timp să contribuiți la proiectele noastre, dar doriți totuși să acordați sprijin, puteți deveni un contributor în Open Collective. Toate donațiile merg către sprijinirea comunității noastre în misiunea noastră importantă de a face lumea să păstreze confidențialitatea datelor, ceea ce este deosebit de important în această perioadă de criză!

Donează folosind pagina OpenMined din Open Collective.