Bu çeviri için Zumrut Muftuoglu’ na içtenlikle teşekkür ederiz. Click here for English.



Toplumların karşılaştıkları ekonomik ve salgın tehditlerini azaltmalarına yardımcı olmak için dünya çapında birçok COVID-19 uygulaması hızla geliştirilmektedir.

Bu süre zarfında inşa edilen teknoloji çözümlerinin veri mahremiyetine ilişkin düzenlemelere uyması çok önemlidir. Veri mahremiyetine ilişkin hassasiyet, uzmanlık gerektirmesi nedeniyle göz ardı edilebilmektedir.

Mahremiyet, bu uygulamaların etkisini en üst düzeye çıkarmanın anahtarıdır -örneğin, kişi takip uygulamalarının gerçekten etkili olabilmesi için kritik bir kullanıcı kitlesine ulaşması gerekir. Mahremiyet sadece bir insan hakkı değil, aynı zamanda COVID-19 uygulamalarında güveni ve dolayısıyla uyumu en üst düzeye çıkarmak açısından da çok önemlidir.

OpenMined 7.300'den fazla mühendis, araştırmacı, yazar ve geliştiriciden oluşan;   açık kaynak kodu ve ücretsiz eğitim yoluyla güvenli AI teknolojileri alanında çalışan/ çalışmak isteyen kişilere destek olmayı hedefleyen bir topluluktur.

Uzmanlığımızı, açık kaynak kodunu, eğitim materyallerini ve organizasyonel altyapımızı sağlayarak; dünya çapında COVID-19 uygulama geliştiricilerinin uygulamalarının etkisini en üst düzeye çıkarmasını ve aynı zamanda potansiyel olarak büyük kullanıcı tabanlarının mahremiyetini korumasını sağlayabiliriz.


Son birkaç hafta içinde, COVID-19'un dünyaya yayılma hızını izlemek ve yavaşlatmak için veri altyapısının yanı sıra mobil ve web uygulamalarının hızlı bir şekilde oluşturulduğunu gözlemledik. Ortak amaç, hastalığın yayılma hızını en aza indirirken aynı zamanda ekonomik etkisini en aza indirmektir. Konum izleme uygulamaları, bu hızlı teknoloji çözümlerinin dünya nüfusunda çok sayıda insanının mahremiyetinin kalıcı olarak aşınmasına neden olacağı konusunda büyük endişeleri ortaya çıkarmıştır.


Artık COVID-19' un oluşturduğu hasarın kontrolül için gereken önlemlerin devam edeceği ve uzun vadeli olacağı açıktır. Bu dönemde hızla üretilen teknoloji çözümlerinin veri mahremiyetine ilişkin düzenlemelere uyması çok önemlidir. Bu ihtiyaca cevap olarak OpenMined, ücretsiz kod ve eğitim desteği sağlamaktadır.

Birçok geliştirici tarafından COVID-19'un yayılmasını izlemek ve azaltmak için yararlı, ölçeklenebilir, konum tabanlı analitiklerin yer aldığı uygulama geliştirme yeteneği bol olsa da , bunu mahremiyet koruma yolunda yapmak için yetenek sağlamak çok daha zordur.

OpenMined olarak;  COVID-19 uygulama geliştiricilerinin uygulamalarının etkisini en üst düzeye çıkarmak ve aynı zamanda potansiyel olarak büyük kullanıcı tabanlarının mahremiyetinin korunmasını sağlayabilmek için uzmanlığımızı, açık kaynak kodunu, eğitim materyallerini ve lojistik altyapıyı sağlıyor.

OpenMined özellikle aşağıda belirtilen hususlar için çalışıyor:

  • İhtiyaç duyulan mahremiyet koruma tekniklerini uygulamak için ücretsiz, açık kaynak kodu. Mümkün olduğunca çok gereksinimi karşılamak için, hem bağımsız bileşenleri hem de beyaz etiket uygulamalarını içeren kod tabanı.
  • Bu uygulamaların nasıl olması gerektiği ve kişisel veri mahremiyetini sağlayacak şekilde nasıl oluşturulabileceği konusunda ilgili ve sorumlu taraflara eğitim sağlamak.

Bu uygulamalara acilen ihtiyaç duyulmaktadır. Peki mahremiyet tam da şimdilerde neden bu kadar önemli?

COVID-19 uygulama geliştiricilerinin özgürlükler ve temel insan haklarını korumanın ötesinde, şu anda mahremiyete önem vermelerinin iki önemli nedeni bulunmaktadır:

İlk ve en önemli neden, kullanıcı uyumluluğunun bu uygulamaların başarısında karşılaşılan temel zorluklardan biri olmasıdır. Örnek olarak; kişi takip uygulamalarının gerçekten etkili olabilmesi için kritik kullanıcı kitlesine ulaşması gerekmektedir. Bu uygulamaların birçok farklı ülkede başarılı olduğunu deneyimledik, ancak mahremiyete yönelik tutumun uluslar arasında değişiklik gösterdiğini unutmamalıyız. 'Bu uygulama hiçbir zaman verilerinizi buluta yüklemez' gibi veri saklama garantileri, bireylerin daha fazla güvenmesine yardımcı olur. Veri koruma sistemleri etkili sistemlerdir.

Sırada daha acil bir meydan okuma var: eğer kişisel mahremiyet sağlanmaz ve kısa bir süre içerisinde oluşturulan altyapı ile çok sayıda kişisel veri kamuya açılırsa güvenlik uzmanlarının kullandığı “bal küpü” ifadesi hatırlara gelecektir. Özellikle kısa bir süre (örneğin bir salgın sırasında) içerisinde geliştirilerek kullanıma açılan mükemmel güvenli bir yazılım diye bir şeyin olmadığını kabul etmek önemlidir. Bu nedenle, özellikle çok sayıda insana dağıtılacak uygulamaları hızlı bir şekilde prototiplemeye çalışırken daha az kişisel veri toplamak çok daha iyidir.

Dahası, bu küresel bir salgın olduğu için; yüzlerce bağımsız kuruluş, ülkeler ve eyaletler kendi COVID-19 uygulamalarını geliştirecek ve kullanacaklardır. Bu uygulamalara mahremiyet koruma teknolojileri uygulanarak, bilgi güvenliğii sağlanırken veri merkezileştirme ve toplama avantajları ve bireysel özgürlükler güvence altına alınabilir.

Tamam, şu anda bir COVID-19 uygulaması geliştiriyorum. OpenMined bana ne sağlayacak?

Geliştirilen COVID-19 uygulamalarının çoğu 3 tür veri kaynağı kullanmaktadır. Mutlak konum (GPS koordinatları), bağıl konum (etrafınızda bulunan kişi) ve kişilerin belirli bir grubun üyesi olup olmadığını doğrulama - bu grup yaş, test edilmiş veya aşılanmış... vb. olsun

OpenMined olarak aradıklarımız:

  • Bu verilerin tedarik alanlarının çeşitliliğinin gösterilmesi ve uygulamaların kullanıcı güvenini ve uyumluluğunu artırarak mümkün olduğunca etkili olabilmesi için verilerin uygun rızayla alınabileceği altyapının sağlanması.
  • Uygulamaların veri mahremiyetini koruyacak şekilde geliştirilmesi için bu 3 veri türünden nasıl yararlanabileceğinin gösterilmesi.Yine, bu uygulamaların etkinliği için güvenini ve uyumunu en üst düzeye çıkarmak çok önemlidir. Böylece uygulamanın mümkün olan en etkili uygulama olmasını sağlanırken, aynı zamanda en güveniliri olması da sağlanmış olur.

Ayrıca, açık kaynak kodumuzu sağlayarak geliştiricilere iki kat yardımcı oluyoruz:

  • Geliştiriciler, daha önce uzman olmayanlar için ulaşılamayacak veya zaman alıcı olan mahremiyet koruma tekniklerini uygulamalarına kolayca entegre edebiliyor;
  • Ayrıca, geliştiriciler hem bileşenlerin hem de uygulamaların kaynak koduna erişebilirler. Böylece geliştiricilerin kodları; kuruluş, ülke ve eyaletleri tarafından talep edilen tıbbi, yasal ve güvenlik standartlarını karşılayacak şekilde uyarlamalarına olanak tanınmaktadır. Kendi teknoloji çözümlerini oluşturan ekiplere ve kuruluşlara hem bireysel bileşenler hem de eksiksiz beyaz etiket uygulamaları sağlayarak, ihtiyaç duydukları mahremiyet koruma tekniklerini uygulamalarını sağlayabiliriz.

To emphasise, it is not OpenMined’s goal to build the one defining app and the one defining app infrastructure. It is instead our goal to lower the barrier-to-entry so that all app developers who are building around the world are empowered with the right knowledge and tools to not only build as fast as possible, but also be as effective as possible at mitigating the damages from the disease and economic impacts.

Vurgulamak gerekirse, OpenMined’in hedefi tanımlanan bir uygulamayı ve uygulama altyapısını oluşturmak değildir. Bunun yerine amacımız, engelleri azaltmak ve böylece dünyanın dört bir yanındaki uygulama geliştiren insanları doğru bilgi ve araçlarla güçlendirmektir.

Harika - nereden başlayabilirim?

Geliştiriciler için:

Uygulamaları onaylayan / onaylamayan hükümet yetkilileri için:

Yardıma ihtiyaç duyan mahremiyet ve güvenlik uzmanları için:

Bağışçılar için:

Hızlı hareket etmeliyiz.

Zaman krtik bir unsur olmasaydı, çok sayıda gönüllünün oluşturduğu OpenMined’ın  tüm bu hizmetleri kamuya sunmak için mükemmel bir konumda olacağından şüphemiz yok.OpenMined, açık kaynak kodu ve ücretsiz eğitim yoluyla güvenli AI teknolojilerine ilgi duyan 7.300'den fazla mühendis, araştırmacı, pazarlamacı ve sızma testi uzmanından oluşan bir topluluktur. Şu anda 8 geliştirme ekibimiz, 6 topluluk ekibimiz ve her hafta çevrimiçi toplantılarla bir araya geldiğimiz 100+ kişiden oluşan 2 araştırma ekibimiz bulunmaktadır.

Bununla birlikte, mühendislerimizin büyük çoğunluğu projelerinde sınırlı saatlerde çalışabilen gönüllülerdir. Bu gönüllüler arasında bile, çoğu kendi kişisel ve mesleki yaşamlarında önemli ölçüde yer değiştirmeler yaşamaktadır (iş kaybı, çalışma alanı kaybı, ek aile yükleri, vb.). Dolayısıyla herkes imkanları ölçüsünde en iyisini yapmak için çalışıyor.

Ayrıca, mevcut pandeminin ne zaman duracağını kimse bilmiyor. Olası bir aşı için tahminler 18 ila 21 ay arasında değişmektedir. Hayatın normale döneceğine dair tahminler bile oldukça belirsiz. 6 ay boyunca sıkı bir geliştirme ve eğitim performansının, dünyadaki covid veri ve uygulama altyapısı üzerinde derin bir etkisi olabileceğine inanıyoruz.

Dileğimiz geliştirme (kodlama) ve eğitim (yazma) topluluklarımızı geniş bir süre (6 ay) için tam ve yarı zamanlı saatlere terfi edebilmektir. Üyelerimizin yaşamlarında istikrar sağlayarak, onları kod kaynaklarını ve eğitim materyallerini (kaynakların nasıl kullanılacağı konusunda) mümkün olan en hızlı şekilde sunmaya odaklayabiliriz.

Kod tabanımıza katkıda bulunacak zamanınız yoksa, ancak yine de destek vermek istiyorsanız, ortak girişimizde bir destekçi olabilirsiniz. Tüm bağışlar, dünyada  veri mahremiyetinin yaygınlaştırılması olan önemli misyonumuzda topluluğumuzu desteklemeye yöneliktir, bu da özellikle kriz döneminde önemlidir!

OpenMined açık girişim sayfasına bağış yapmak için lütfen tıklayınız.